“Bij mboRijnland mag je zijn wie je bent. School moet een veilige plek voor iedereen zijn. Daarom accepteren we elkaars verschillen en hebben we respect voor elkaar.”
Liever glitterschoenen dan voetbalschoenen
De wachtlijst van de transgenderpoli is op dit moment twee jaar, dus het duurt nog even voordat Willow aan de beurt is. Dat wachten is niet altijd even makkelijk voor Willow: “Het is lastig om zo lang te moeten wachten. Je wilt gewoon jezelf zijn, maar dat kan niet.”
Willow wist op jonge leeftijd al dat ze glitterschoenen leuker vond dan voetbalschoenen, maar zag zichzelf als kind wel gewoon als jongetje. Pas toen ze in een relatie kwam op haar 18e ontdekte ze dat ze liever een meisje wilde zijn. In het begin probeerde ze die gedachtes nog weg te stoppen, maar dat lukte op een gegeven moment niet meer.
WhatsAppgroep zusjes
Gelukkig heeft Willow een hele goede band met haar moeder, dus besprak ze haar gedachtes over het zijn van een meisje al snel met haar. En ook met haar vrienden kon ze het gelijk bespreken: “mijn moeder heeft het heel goed opgepakt. Ze heeft een broer die zelf ook transgender is, dus ze begrijpt het goed. En ook m’n zussen zijn er helemaal oké mee. Ze hebben zelfs de naam van onze WhatsAppgroep aangepast naar ‘zusjes’, dat is heel fijn.”
Nieuwe naam
Net voor de zomervakantie heeft Willow aan haar klasgenoten verteld dat ze in transitie gaat en dat ze voortaan aangesproken wil worden met haar/zij en haar nieuwe naam Willow is. “Dat was heel spannend om te doen, maar de reacties waren goed. Ik had het van tevoren aan één klasgenootje verteld en zij heeft mij er bij geholpen. Al m’n klasgenoten doen nu erg hun best om me op de juiste manier aan te spreken. Soms verspreken ze zich natuurlijk nog, maar dat is niet erg want ik weet dat ze het echt proberen.”
Straatintimidatie
Helaas zijn de reacties niet altijd even goed. Op straat wordt Willow soms aangesproken of nageroepen: “ik zal nooit vergeten dat er een man naar me toe kwam en met me in discussie ging over of ik wel of niet op mannen val. Dat was raar en best intimiderend. Ook schelden komt wel eens voor, maar gelukkig heb ik nooit met fysiek geweld te maken gehad.” Als er op school een opmerking naar haar wordt gemaakt, dan meldt ze dit gelijk bij haar slb’er. Op school geldt namelijk een zero-tolerance beleid. Dit betekent dat pesten absoluut niet is toegestaan. Pest je wel? Dan heeft dat gevolgen.
Hoe andere studenten Willow kunnen helpen? Door er voor haar te zijn en als ze vragen hebben, deze gewoon te stellen: “ik heb liever dat studenten vragen aan me stellen over mijn transitie, dan dat ze dingen zelf invullen. Ik ben heel open, dus als het normale vragen zijn dan beantwoord ik ze graag.”
Make-up, nagels en een bh
Een manier van Willow om haar gevoelens te uiten is via kleding. “Ik draag nu steeds meer vrouwelijke kleding en dat is echt geweldig. Er is een hele nieuwe wereld voor me opengegaan. Ook laat ik mijn nagels doen, doe ik iedere dag make-up op en draag ik sinds kort ook een bh met siliconenborsten. Ik zie het als een manier om te laten zien wie ik ben.”
Groot blijven dromen
De dromen van Willow zijn groot. Het liefste gaat ze na haar huidige opleiding naar de Fashion School in New York, maar Willow geeft zelf aan: “ik heb geleerd dat een planning maken niet altijd werkt, dus ik kijk gewoon wat er op me afkomt. Wie weet krijg ik een kans bij mijn huidige baan bij de Bijenkorf of kom ik eind dit jaar nog op een leuke stageplek terecht. Ik kijk wat er op m’n pad komt en weet dat het sowieso goedkomt.”