Ruim zeventig studenten bedenken creatieve oplossingen voor levendig en leefbaar Bètaplein

41 keer bekeken 0 reacties

Leren met de Stad gaf maandag 2 december het startschot voor een estafette-onderzoek. Dit onderzoek brengt expertise en ervaringen uit het onderwijs, onderzoek, bewoners en stadspartners bij elkaar, variërend van de politie tot de lokale PLUS-supermarkt.

Tijdens een inspirerende Challengedag in LLokaal met LEF kwamen ruim zeventig enthousiaste leerlingen en studenten van verschillende richtingen van het voortgezet onderwijs, mbo, hbo en universiteit bij elkaar. Op een informatiemarkt aan het Bètaplein presenteerden de studenten hun vernieuwende ideeën om de buitenruimte van het Da Vinci College en mboRijnland te verbeteren. Het resultaat: verrassende en haalbare oplossingen voor een verbetering van de schoolomgeving.

“Vandaag draaide alles om kennisverrijking en nieuwe ervaringen opdoen. Ik heb veel inspirerende mensen van verschillende achtergronden en opleidingen ontmoet. Een school moet een sterke identiteit hebben en echt van en voor studenten zijn. In onze pitch hebben we gekozen voor een kleurrijke entree en trap, met opvallende kunstwerken van studenten. Op deze manier wordt het niet alleen onze eigen plek, maar komt ook het plein tot leven”, zegt Joshua, mbo-student Sociaal Werk.”

De Challenge

Het initiatief voor deze challengedag ontstond vanuit de wens om het Bètaplein, dat momenteel als kaal en ongezellig wordt ervaren, aantrekkelijker te maken. In interdisciplinaire teams onderzochten studenten, met behulp van creatieve werkvormen en veldonderzoek, welke verbeteringen nodig zijn. Tijdens mini-lezingen, veldwerk en in een inspiratiekamer kregen ze waardevolle inzichten in best practices en lieten zich inspireren door experts. Onder anderen Saniye Çelik, bijzonder hoogleraar Diversiteit, Inclusie en Politie aan Universiteit Leiden én lector Diversiteit & Inclusie aan Hogeschool Leiden en Gerdo Kuiper, lector Recht & Veiligheid aan dezelfde hogeschool, namen deel. Verder waren ook een wijkagent, een jongerenwerker, een boa en wethouder Fleur Spijker van gemeente Leiden aanwezig.

Resultaten
Op de informatiemarkt presenteerden de studenten in de middag hun resultaten aan docenten, onderzoekers, beleidsmakers, buurtbewoners en andere geïnteresseerden. De diversiteit aan voorstellen maakte indruk, variërend van het Betàplein kleurrijk maken met kunstwerken van studenten, de terugkeer van de fietscoach en een duidelijk gemarkeerde ingang tot creatieve oplossingen als een pop-uptoilet en een innovatief afvalsysteem. Als afsluiting werden de beste ideeën bekroond met een prijs. Een van de winnende voorstellen was van een groepje studenten, waar ook mboRijnland-student Joshua Heijbregts onderdeel van was.

Lars van Zanten, Adjunct-directeur Da Vinci College Lammenschans: Wij zijn blij dat we samen met studenten van mbo, hbo en wo werken aan een levendig en leefbaar Bètaplein. Hun creatieve oplossingen inspireren ons en bieden concrete handvatten om de fysieke omgeving te verbeteren en zo onze leerlingen te ondersteunen in hun groei. Door deze samenwerking krijgen onze leerlingen de kans om te leren switchen tussen hun leefwerelden en te klimmen op de schoolladder. Dit project laat zien hoe krachtig het is om onderwijs, stadspartners en jongeren samen te brengen om morgen te maken.”

Vervolg estafette-onderzoek
De Challengedag is de start van een langlopend onderzoek vol interventies, acties en experimenten. Het komende jaar werken studenten Hogeschool Leiden, Universiteit Leiden en mboRijnland vanuit verschillende disciplines aan dit thema, waaronder studenten van Culturele Antropologie, het Honoursprogramma van Universiteit Leiden en studenten van mboRijnland Sociaal Werk, Entree en Onderwijsassistent. Relatiemanager Leren met de Stad, Rosa Jehee: “De omvang en breedte van de samenwerking met vo, hbo, mbo, wo en stadspartners in dit project is uniek. Dat vergt coördinatie en afstemming. Zo houden we vanuit Leren met de Stad  zicht op kennishiaten en eventuele overvraging van de wijk en professionals.” De (tussentijdse) resultaten worden tijdens bijeenkomsten gedeeld met alle betrokkenen en geïnteresseerden.

Universiteitsdocent Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie Suzanne Naafs: “De schoolgebouwen en buitenruimte van het Bètaplein vormen niet alleen de bebouwde omgeving waar studenten en buurtbewoners zich dagelijks begeven, maar ook de sociale en publieke ruimte waar zij elkaar ontmoeten en betekenis geven aan hun verbondenheid met school en de buurt. Voor onze bachelorstudenten Culturele Antropologie was de Challengedag een unieke kans om hun onderzoeksvaardigheden in te zetten om van leerlingen, betrokken bewoners en professionals te horen hoe zij de leefbaarheid van de schoolomgeving ervaren en welke verbeteringen zij graag zouden willen zien. De aankomende tijd blijven we nauw betrokken bij het themateam Sociale Veiligheid van Leren met de Stad.

Afbeeldingen

 

Contact

Bezoekadres:
Bètaplein 18
2321 KS Leiden

Postadres:
Postbus 1317
2302 BH Leiden

community@mborijnland.nl

Volg mboRijnland via

          

 

 

Community mboRijnland logo

 

 

Cookie-instellingen